Wysłany: 2007-04-18, 20:31 Najlepsze/najgorsze kosmetyki do włosów
Tak sobie pomyślałam, że mogłybyśmy wymieniać się tu doświadczeniami czego warto używać a czego unikać jak ognia. Pewnie każda z nas ma ulubione kosmetyki do włosów i sprawdzone sposoby na radzenie sobie z niesfornymi włosami Ja mam na przykład straszne sianko na głowie, i nie bardzo wiem jak to okiełznać - może jakieś rady
Sama założyłam wątek to i pierwszy wpis zrobić mogę kupiłam ostatnio specyfik do rzekomego prostowania włosów - krem do prostowania włosów "efekt żelazka" sunsilka. miałam nałożyć na głowę przed suszeniem i pod wpływem ciepła suszarki włosy miały zmienić sięw proste druty ( a przynajmniej trochę zmodyfikować ) Jakie było moje zdziwienie gdy po wysuszeniu moje włosy zamieniły się w jeszcze większe siano! nie dam się już więcej nabrać na tę firmę! a tak się reklamują kurczę
tez używałam tego specyfiku tylko ze z ta różnicą ze po nałożeniu i wysuszeniu włosów wyprostowałam je prostownica, łatwiej sie prostowały i dłużej takie pozostawały .. sie zrymowało
A ja mam stary sprawdzony sposób na mycie głowy czyli włosów.Możecie się śmiać.
Zwykłe szare mydło,"Jeleń" dawniej się to zwało i do płukania woda z octem.Włosy czyste i miękkie.
Powaga
Moja babcia też tym sposobem myła Ale to prawda ,że to dobry sposób ,tylko nie wiem czy ten szary "Jeleń" jest taki jak dawniej, czy tylko nazwa pozostała
Szare mydło – mydło potasowe, to mieszanina soli potasowych wyższych kwasów karboksylowych, gliceryny, kwasu cytrynowego, chlorku sodu i innych. W odróżnieniu od mydeł sodowych nie zawiera sztucznych barwników czy substancji zapachowych, co sprawia, że uczulenia spowodowane szarym mydłem są znacznie rzadsze niż przy stosowaniu innych środków higienicznych. Zapach szarego mydła jest dość nieznaczny.
Sole potasowe powodują, że szare mydło jest miękkie (maziste), w odróżnieniu od soli sodowych (białe mydło), które jest twarde, nie mięknie i nie rozpływa się tak bardzo w wodzie jak potasowe. Oba jednak dobrze (jak na mydła) rozpuszczają się w wodzie.
dewotka, a jak płuczesz wlosy octe to nie denerwuje Cie ich zapach później??
ja jestem strasznie wyczulona na zapach.. kupiłam sobie ostatnio krem do twarzy ziaji i nie moge go zniesc, chociaz na cere dziala super....
no ale na temat :)
moje wlosy strasznie sie pusza i musze im zawsze albo pomagac sie krecic, albo prostowac, zeby jakos wygladały..
ostatnio znalazłam cos na swoje udręki POLECAM creme gel NIVEA
wiecej szczegolow na
http://eksperciniveastyling.pl/
a zamiast sunsilka próbowalas moze nowy nivea? w prawdzie nie jest tak dobry jak na reklamie, ale na pewno lepszy niz sunsilk. Szkoła wizażu nauczyła mnie dbania o nieprzesuszanie włosów, dlatego teraz próbuję wszystkiego co może zastącpić prostownicę. Niedawno zaczęłam szkolenie, w którego zakres wchodzi fryzjerstwo i kosmetologia, jest to szkoła kosmetyczna we Wrocławiu. Uczą nas tam jak dbać o włosy, jednak jeszcze nie nauczyli jaki jest doskonały środek na tzw. "siano" na głowie
Ja polecam oryigalny jedwab.. dostepy w dobrych zakladach fryzjerskich, oraz odzywke Wax.. mi po ciazy wlosy wypadaly okropnie.. masakra.. dwa razy uzylam odzywki i problem sam sie rozwiazal.. do tej pory ja stosuje.. odradzam nnatomiast szampony i odzywki dove i odzywki w sprayu GlissKur bez splukiwania
a ja moge powiedzieć coś o szamponach przeciwłupiezowych:D
przeprowadzałam badania ostatnio na zajeciach, wyszło na to ze najbardziej skuteczny jest Nizoral, natępnie ketoxin, a najgorzej spisał sie l'oreal, nio ale to tylko w przypadku leczenia łupiezu
a tak to ja uwielbiam firmr Shwarzkopf a szcegolnie ich kokosowy szampon do włosów farbowanych;-)
nizoral jest drogi al mi raz na pół roku wystarczy zużyć jedną saszetkę i mam spokój, nizoral pomaga też przy trądziku, nie wiem czy próbowałyście ale mi pomagał, jedną kropelką myłam czoło gdzie miałam wypryski i przechodziło, podobno też przy łuszczycy jakiejś tam (czytałam gdzieś kiedyś) którą można się zarazić na basenie też stosuje się nizoral ale nie tylko do mycia ale zostawia się na chorej skórze